• marloesvanraamsdonk

Ben je wel eens jaloers? Dit kan je leren van het groene monster

Een tijdje geleden vertelde een vriendin dat er zomaar ineens allerlei ondernemerskansen op haar pad kwamen, terwijl ze nog niet eens had besloten of ze voor zichzelf wilde beginnen of niet. Ik vond het tof voor haar maar ik was ook behoorlijk jaloers, gatsie! Hoe erg is dat en kan je er iets van leren?

Hallo slachtofferrol

Jaloezie is nog steeds iets lelijks en een gevoel waar je je voor moet schamen. Ik wilde me dus absoluut niet zo voelen en veroordeelde mezelf. Wat een vreselijk mens ben ik, hoezo ben ik jaloers en kan ik niet gewoon blij voor haar zijn? Hoe hard ik ook mijn best deed om dat verschrikkelijke groene monster weg te duwen, het lukte niet. Ik kon alleen maar denken: waarom gaat het bij haar zo makkelijk? Waarom niet bij mij? Ik doe zeker iets verkeerd, nou dan kan ik maar beter niet gaan ondernemen want het gaat mij toch nooit lukken. Slachtoffer rol much! Ik schaamde me rot dat ik zo jaloers was en probeerde mijn innerlijke Shrek te verbergen.

Stay in your lane

Uiteindelijk vertelde ik die vriendin toch wat haar succes bij mij opriep. Haar lieve advies was om niet naar anderen te kijken, tenzij het motiverend werkt. Het is niet de eerste keer dat ik dit hoor en terecht. Want het is funest om jezelf te vergelijken, dat weet ik best. Iedereen is anders en bovendien zien we vaak maar de helft. Hoe makkelijk het ook lijkt te gaan, de aanloop, de frustratie en de moeilijkheden die anderen eerst moeten overwinnen om te komen waar ze zijn, zien we vaak over het hoofd. Die vriendin is al jaren bezig met ondernemen in verschillende vormen. Ze heeft een groot netwerk en een enorm creatief talent, daar plukt ze nu de onverwachte vruchten van.

Keuzes uit liefde of uit angst?

Maar jezelf niet vergelijken is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik betrap mezelf in de dagen na ons gesprek toch weer op jaloerse gedachten. Tijd om eens goed te onderzoeken wat die gedachten me willen vertellen. Is het haar succes waar ik jaloers op ben, of vooral dat het zo lekker vanzelf gaat? Met name het laatste en dus kijk ik wat het verschil is tussen wat zij doet en wat ik doe. Het antwoord is: zij heeft in deze situaties simpelweg gedaan wat ze leuk vindt zonder resultaat te verwachten. Ze is lekker gaan schilderen zonder verwachtingen en die klant kwam op haar pad omdat ze een vriendin had geholpen met branding. Ik, daarentegen, kies onbewust vaak uit angst of schaarste. Dat wil ik niet want ik weet dat het niet werkt, maar uiteindelijk kies ik steeds weer op basis van gewenst resultaat en ‘bewezen’ succesformules. Dat die manier niet perse bij me past vergeet ik dan voor het gemak even, en daardoor loop ik keer op keer vast.

Jep, ik ben jaloers. Nou en?!

Uiteindelijk is het dus helemaal niet erg dat ik jaloers op haar ben en ook niets lelijks. Het geeft juist vaak een verlangen aan. Ik wil graag dat mijn leven meer stroomt. Door mijn ‘negatieve’ gevoelens en gedachten te onderzoeken ontdek ik patronen die me tegenhouden. Waarom doe ik wat ik doe? Daardoor kan ik mezelf nu beter bij de les houden en de patronen doorbreken die me niet helpen. Ik snap ook beter dat de enige met wie ik mezelf kán vergelijken, is de Marloes van gister, van vorige week of misschien zelfs van vorig jaar. Wat heb ik in de tussentijd geleerd, wat doe ik anders en wat doe ik nog steeds hetzelfde? Ben ik vandaag dichter bij mijn ware zelf dan voorheen? Dit zijn belangrijke vragen die ik mezelf mag stellen. Ik wil ook graag betere keuzes maken, uit liefde en enthousiasme in plaats van uit schaarste en angst. Dat zal niet in een keer lukken maar doordat ik mijn valkuilen nu beter begrijp zal het elke dag makkelijker worden.

Work in progress dus! Maar ik weet nu in ieder geval beter waarom ik jaloers ben en dat is een flinke stap in de goede richting.


Vraag jezelf:

Wanneer ben jij jaloers en wat kan je daarvan leren? Stuur me een mail of DM als je het wilt delen.