• marloesvanraamsdonk

Ken je die mop over de tekstschrijver die haar eigen verhaal vergat?

Potverdorie, dan ben je tekstschrijver en lukt het niet eens om je eigen verhaal op papier te krijgen. Ik merkte de afgelopen tijd dat ik totaal vastliep. Ik wist zelf niet eens meer waarom het slim is om mij in te huren. Of eigenlijk weet ik het wel maar ik vergeet het spontaan zodra het tijd is om het aan de rest van de wereld te vertellen. Maar ken je die mop? Die van die tekstschrijver? Ze weet het weer hoor!

Van hyperdepieper naar bleeeh

Toen ik besloot om nu eindelijk de stap naar freelance tekstschrijver te zetten was ik helemaal hyperdepieper. Yes, yes, yes ik ga dit doen, ik kan dit, ik voel me helemaal klaar voor dit avontuur! Met perfectionisme heb ik nu echt afgerekend dus het komt sowieso goed. Ik ga gewoon beginnen en dan zie ik wel, dacht ik. Nou, think again! Mijn website ging online en de grote twijfel was terug. Is mijn website wel goed genoeg, zitten mensen wel op mij te wachten en wat heb ik nou eigenlijk toe te voegen? Ik ging van alles bedenken wat ik nog niet precies weet en vergat voor het gemak even waar ik wél vet goed in ben.

Hoe het hoort is de doodsteek

Een klassiek geval van podiumvrees gecombineerd met de angst dat mijn kop deraf gaat als ik die boven het maaiveld uitsteek. Help! Alsof het zo moest zijn was daar ineens de cursus Storyselling van Zarayda Groenhart (#nospon). Slechts een les verder en ik weet waar het probleem zit: de twijfel komt zodra ik ga bedenken ‘hoe het hoort’. Hoe langer ik bedenk hoe het hoort, hoe verder ik afdrijf van mijn kracht en daarmee mijn enthousiasme. Waar ik blij van word en waar ik goed in ben is eigenlijk heel simpel.

Tekstschrijver. Punt.

Oh ja, zo simpel? Ja, simpeler kan het gewoon niet (wat niet wil zeggen dat het makkelijk is hè). Ik ben goed in verhalen vertellen. Verhalen zonder poespas, zonder marketingtrucjes en dat soort ongein. Verhalen van echte mensen die iets moois willen toevoegen aan de wereld. Die anderen willen helpen, inspireren en motiveren. Geen mooie praatjes met loze beloftes. Het is tijd voor mensen zoals jij en ik die in elke vezel van hun lijf voelen dat ze iets te geven hebben waar de rest van de wereld echt wat aan heeft. Dát is wat mij een goede tekstschrijver maakt. Ik help mensen hun verhalen te vertellen als ze daar zelf geen tijd meer voor hebben. Ik ben een verbinder en dát wil ik met mijn teksten bereiken.

Ontroeren, nadenken, verbinden

Lekker belangrijk dat ik niet de next best SEO goeroe ben! Lekker belangrijk dat ik niet elk glad marketing trucje beheers! Lekker belangrijk dat ik niet dé tekstexpert van Nederland ben! Ik wil helemaal geen gelikte reclamepraatjes schrijven, ik wil helemaal geen mensen manipuleren om dingen te kopen of te doen waar ze geen reet aan hebben. Ik wil mensen laten lachen, ontroeren, laten nadenken, ik wil dat ze zich begrepen voelen en geliefd. Als ze daarna toch ook wat willen kopen omdat ze voelen dat het iets toevoegt aan hun leven? Mooi meegenomen.

Zarayda en Lauryn weten het

Als ik mijn verhaal aan de wereld vertel, kom ik vanzelf de klanten tegen waar ik voor wil werken. Vandaag spreek ik daarom met mezelf af dat ik ga laten zien wie ik ben. Actief. Niet over een maand als ik alles op orde heb. Nee, vandaag! Ik stuur mijn verhaal en mijn proces de wereld in. Sowieso imperfect maar 100% echt. Daarom ben ik tenslotte ook begonnen met Mijn Prachtige Puinhoop. Ik was even van het padje af maar Zarayda heeft me met liefdevolle duwtjes weer teruggeleid. Thanks girl! Ik voel het weer. Ready or not here I come, you can’t hide! I’m gonna find you, and make you want me.