• marloesvanraamsdonk

Bijdragen aan een mooiere wereld? Met deze 5 tips word ook jij een impactvolle freelancer


Jij bent freelancer en werkt voornamelijk vanuit huis. Het enige wat je echt nodig hebt is je computer en goede wifi. Je wilt wel graag impact maken maar hoe dan? Want ja, je onderneming is al vrij minimalistisch. Geloof mij, ook jij kan een verschil maken. Met deze 5 tips word je in no time een impactvolle freelancer.

Koop minder spullen of koop ze tweedehands

Heb je enig idee hoeveel water er nodig is om een laptop te maken? Hoeveel, olie, chemicaliën en andere grondstoffen? Babette Porcelijn onderzocht onder andere de verborgen impact van spullen en schreef er een boek over. “Vooral elektronica heeft veel effect: een derde van de milieudruk door gebruiksartikelen komt van spullen als computers en mobiele telefoons. Maar 8% van de impact komt van de stroom die een apparaat verbruikt, 92% is verborgen in de keten.” Koop daarom functioneel, dus alleen als je echt iets nodig hebt. Je hoeft echt niet elke twee jaar een nieuwe telefoon te kopen. Zijn je apparaten opgebruikt, onderzoek dan of een tweedehands of refurbished exemplaar ook een optie is.

Besprekingen? Zoveel mogelijk op de fiets of online

Menselijk contact is fijn en face-to-face besprekingen zijn prettig om elkaar goed te leren kennen. Maar het is niet perse nodig. Zeker nu iedereen door Corona gewend is om meetings via Zoom, Teams en Skype te doen kun je veel tijd, geld en benzinekosten besparen. Wil je wel graag naar je klanten toe of is het zelfs noodzakelijk voor je business? Probeer dan om klanten te vinden waar je op de fiets heen kunt. In een grote stad is dat makkelijk maar als je iets meer landelijk woont kan het ook door slim te plannen en te kiezen. Waar zitten veel bedrijven? Een stad in de buurt of een paar bedrijven terreinen. Organiseer je klantgesprekken zo dat de bedrijven waar je heen gaat op fietsafstand van elkaar zijn. Om er te komen is een ritje met OV of auto misschien noodzakelijk maar zo kan je de rest van de dag wél makkelijk van de ene naar de andere klant op de OV-fiets.

Elke meeting een toffe nieuwe outfit? Ga lenen!

Op dagen dat je niemand ziet kun je heerlijk in je pyjama achter je laptop kruipen. Maar heb je (online) meetings, een presentatie of fotoshoot? Dan wil je er natuurlijk piekfijn uitzien en niet steeds dezelfde outfit dragen. Dat kan ook zonder te shoppen. Leen bij vriendinnen, ga naar een kledingruil of leen je outfit bij een kledingbieb. Of ga shoppen in je eigen kledingkast met hulp van een style coach. Die helpt je om weer opnieuw verliefd te worden op je kleren door je nieuwe combinaties te maken of tips te geven over reparatie en vermaken. De beroemde modeontwerpster Viviënne Westwood zegt het prachtig: “Buy less, choose well and make it last.”

Flexspot nodig? 100% lokaal is the way to go

Altijd maar thuis werken kan best saai worden en daarom ga je af en toe ergens anders zitten. Je hebt misschien een werkplek bij een co-working of je zit regelmatig bij de Starbucks om de hoek. Ook met jouw werkplek kun je een verschil maken. Kies bijvoorbeeld niet voor een keten maar ga naar een koffietentje van een buurtgenoot. Kijk ook naar de producten die ze serveren. Is de koffie ecologisch en fairtrade? Probeer eens iets anders en ga naar een vegetarisch of veganistisch restaurant als je met een klant gaat lunchen. Jouw keuzes en euro’s kunnen een groot verschil maken, voor het milieu maar ook voor de leefbaarheid van jouw dorp, stad of buurt. Steun lokale ondernemers en geef je geld vaker uit aan initiatieven waar je volledig achterstaat omdat ze bijdragen aan een mooiere wereld.

Een impactvolle freelancer heeft bewuste klanten

Wat doen jouw klanten? Willen ze iets bijdragen aan een fijnere wereld of gaan ze voor het snelle geld en boeit het ze totaal niet hoe ze dat verdienen. Kijk, niet elk bedrijf werkt al volledig milieubewust. Niet elke industrie is daar op ingericht en kleine ondernemers moeten soms realistisch zijn en deels kiezen voor een minder duurzame bedrijfsvoering omdat ze de financiële middelen nu niet hebben. Vraag je klanten eens wat hun intentie is en wat hun lange termijn doelen zijn. Kijk hoe je ze kan helpen om hun producten te verkopen zodat ze steeds meer mogelijkheid hebben om een verschil te maken. Misschien heb je ook klanten die echt schijt hebben aan duurzaamheid. Vraag jezelf dan af of je daar achter staat. Kan jij nog lekker slapen als je weet dat jij daaraan meewerkt? Soms moet je lastige keuzes maken om de wereld te kunnen veranderen en kost het je op de korte termijn geld. Kijk naar de lange termijn en bedenk wie jij wilt zijn.

Zo, dat zijn ze dan. Mijn 5 tips die jou gaan helpen om een impactvolle freelancer te worden. Maar ga het alsjeblieft niet allemaal tegelijk doen. Ga eerst met een tip aan de slag, kijk wat je makkelijk kunt veranderen en ga dan pas verder. Stapje voor stapje. Bedenk ook dat perfectie niet bestaat. Het is bijna onmogelijk om alles 100% goed te doen en dat hoeft ook niet. Als iedereen een beetje doet dan maken we samen een enorm verschil. Jouw bijdrage is de waterdruppel die nodig is om een golf te veroorzaken. Go for it!